Zástupci FORPUS klubu v Holandsku a Belgii

12.10.2011 08:56
FORPUS klub zorganizoval pro zájemce z řad vlastních členů zájezd do Holandska a Belgie. Před odjezdem si někteří z účastníků objednali nákup ptáků do chovu od osvědčených chovatelů, které znají z dřívějška a nebo od náhodných chovatelů inzerujících na serveru www.Vogelarena.com. Předání ptáků bylo domluveno právě na burze. Tento způsob rozšíření chovu lze určitě doporučit, protože máte přiměřenou jistotu, že když jedete takovou dálku, určitě něco přivezete. Na burze řada chovatelů prodává přebytečné, do chovu se nehodící, ptáky. U některých vzácnějších druhů ptáků by se mohlo stát, že na burze zastoupeni nebudou nebo budou nabízeni ptáci, kteří se v chovu neosvědčili. Burza ve Zwolle je jako každá jiná. Najdete ptáky prvotřídní i ty ostatní. Je výjimečná hlavně tím, že z obojího bývá velký výběr. Kvalitní ptáci rychle mizí a platí pravidlo, že kdo zaváhá, …
ZWOLLE
Na burze byli nejvíce zastoupeni papoušíčci šedokřídlí v několika barevných mutacích. Byl nabízen dostatek papoušíčků žlutolících. S ostatními druhy už to bylo horší. Papoušíčků vrabčích a brýlatých bylo k vidění jen minimum a to do doby, než byli skoupeni členy našeho zájezdu. Papoušíčků mexických byl nabízen jediný prodejný pár za 500€.
Papoušíček žlutolící
Papoušíček mexický
Zakoupení ptáci
 
Většina účastníků zájezdu nakoupila pěkné ptáky podle vlastních představ.
Po absolvování burzy jsme opět po půl roce navštívili Romana Dörholta, úspěšného chovatele jihoamerických papoušků. Chová vzácné pyrury, amazónky, aratingy, pár arů zlatohřbetých, tiriky rudokřídlé a papoušíčky žlutolící. Všechny ptáky má v celoročních nevytápěných voliérách se záletem. Přitápí jen žárovkou v období déletrvajícíh mrazů, což je v Holandsku málokdy. Holandsko se vyznačuje poměrně stálým přímořským podnebím. V létě je tam chladněji než u nás a v zimě naopak tepleji. A hlavně je vysoká vlhkost vzduchu. Letošní rok byl podle slov Romana Dörholta výjimkou, protože bylo velké sucho. A právě letošním suchým počasím si Roman vysvětluje nepříliš úspěšný letošní chovný rok, kdy osvědčené páry buď nezahnízdily vůbec nebo zahnízdily v pozdějším období, kdy začalo pršet.
Papoušíček žlutolící
Tirika rudokřídlý
Pyrrhura leucotis pfrimeri
Roman Dörholt krmí své papoušky vlastním osvědčeným způsobem. V listopadu a prosinci podává jen suchou směs zrnin. Tučných semen dává takové množství, kolik potřebují na to, aby obstáli v chladném zimním počasí. V ostatních měsících podává kromě suché směsi zrní dostatečné množství ovoce, zeleniny a máčeného zrní každý den. Každý den také podává suchou vaječnou směs. Specialitou Romana je podávání směsi pro lorie jedenkrát za týden. Tato směs obsahuje nektar a pyl a pro papoušky je určitě vynikajícím doplňkem stravy. Také jim velmi chutná, protože ji podle jeho slov bezezbytku spotřebují.
Každý z chovatelů má svůj osvědčený postup. Někteří přidávají papoušíčkům do vaječné míchanice jedenkrát týdně vařené  maso z mořských ryb, aby svým chovancům dodali dostatečné množství jódu a jedenkrát týdně včelí med. Ten obsahuje nektar a pyl stejně jako směs pro lorie podávaná Romanem. 
Následující den jsme se vydali do Belgického Mechelenu, kam jsme byli pozváni na mezinárodní výstavu papoušíčků. Vystavováno bylo okolo 300 papoušíčků, převážně šedokřídlých v nejrůznějších barevných mutacích. Dále byli zastoupení papoušíčci brýlatí, vrabčí a modrohřbetí a jeden exemplář  papoušíčka mexického.
Papoušíček šedokřídlý, lutino, samec
Papoušíček šedokřídlý, dd modrý (mauve), samec
Papoušíček šedokřídlý, dd zelený (oliva), samec
Papoušíček šedokřídlý, misty, samec
Papoušíček mexický, samec
Většina účastníků nejvíce obdivovala krásu oceněných papoušíčků brýlatých.  Ti vynikali zbarvením i postavou a byl na ně úžasný pohled. U nás jsou takoví k vidění zřídka.
Papoušíček brýlatý, samec
I na této výstavě nakoupili účastníci pěkné ptáky do chovu.
Na závěr výletu se konala krátká zastávka u dalšího chovatele jihoamerických papoušků nedaleko Mechelenu. Ten se nám pochlubil světovou novinkou – odchovem nové mutace pyrur. Její název nám papoušíčkářům nic neřekl.
 
Perla na závěr
Malé drama jsme zažili na zpáteční cestě. Na jedné čerpací stanici v Německu nás zastavili policajti a chtěli vidět dokumenty řidiče a doklady od vozidla. Ptali se nás odkud jedem a co vezeme. Když jsme řekli, že vezeme ptáky z výstavy (zapřít jsme to nemohli, protože byli slyšet), požadovali od nás nabývací doklady od ptáků. Poté co jsme jim je ukázali, nás nechali pokračovat v cestě i když jsme neměli doklady ke všem zakoupeným ptákům. Přepočítáváním se evidentně zabývat nechtěli. Naštěstí.