Burza ve Zwolle

19.09.2010 20:44

Uplynulý víkend jsme navštívili burzu exotického ptactva ve Zwolle (Nizozemí). Scénář byl obvyklý. Vyrazili jsme v pátek odpoledne autobusem zajištěným Patrikem Effenberkem a po 13 hodinách jsme "přistáli" v místě konání. Pak jsme vystáli frontu na lístky a probojovali jsme se dovnitř.

Já jsme po zkušenostech z předchozích ročníků vyrazil mezi prodejce a koupil jsem první kvalitní ptáky, které jsem plánoval nakoupit. Pokud bych zaváhal, mohl by mě jiný zájmemce předběhnout a vyšel bych s prázdnou nebo bych musel koupit ptáky předražené. Takhle jsem měl v přenosce první tři slušné papoušíčky - dvě samičky mutace Aamerický žlutý a jednoho samečka modrého štěpitelného na Americký žlutý.

 

Pak mě zaujali ptáci v mutaci Kobaltový a Americký bílý. Za kobaltového jsem nechtěl utratit 200€, takže jsme ho nepřemístil do přenosky a Americký bílý byl dvouletý samec. Oba ptáci zůstali majiteli až do skončení burzy.

Později mě zaujala samička papoušíčka ve zbarvení modrý s tmavým faktorem (nazývaný také tmavý šedý) štěpitelná na pastel. Stála 35€ a vypadaka dobře takže jsem neváhal. Zakoupení takového ptáka jsem plánoval, protože mám jeden chovný pár papoušíčků v tomto zbarvení a potřeboval jsem druhý pár, abych mohl v budoucnu nabízet nepříbuzné ptáky, samozřejmě za předpokladu, že se chov vydaří. 

Pak jsem dlouho bloumal a myslel jsem, že už dalšího papoušíčka kupovat nebudu. V nabídce už byli jen ptáci, kteří se zdáli nekvalitní a nebo byli příliš drazí. Nakonec mě ale zlákal Martin Smrček a společně jsme šli prověřit nervy prodejců těsně před skončením burzy. Tak se stalo, že jsem sice neplánovaně, ale za rozumné peníze koupil dva papoušíčky ve zbarvení isabelový samec (skořicový) a modrá samice štěpící do isabel. 

 

Celkově jsem byl s burzou velmi spokojený, protože v "kategorii" papoušíčků šedokřídlých bylo z čeho vybírat. Podobně u papoušíčků žlutolících převyšovala nabídka poptávku. Já jsem se však mezi kupující těchto krasavců nezřadil i když jsem o tom původně napůl uvažoval. Nakonec jsem si to rozmyslel a koupil jsem výše popsané.

Z ostatních druhů papoušíčků bylo celkem dost brýlatých. Zato papoušíčky vrabčí a modrohřbeté jsem viděl jenom v přenosce Martina Smrčka.

Ostatních druhů exotů bylo na burze nepřeberné množství. Celou řadu z těch překrásných ptáků jsem nedokázal ani pojmenovat. Myslím, že pro každého chovatele je tato burza velkým zážitkem, který stojí za to trmácení přes půl Evropy.

Ve Zwolle jsem byl počtvrté a už teď vím, že napřesrok vyrazím znovu.