Na návštěvě v Německu

01.02.2012 20:10
V neděli 15.1.2012 jsme vyrazili na burzu do Straubingu. Někteří jsme ji navštívili poprvé, ale měli jsme dobré informace a věděli jsme, co nás čeká. Takže přejímka ptáků nás nezaskočila. Papoušíčky jsme měli ve výstavních bodovačkách maximálně po dvou. Pověstná úroveň burzy nás potěšila. 

Měli jsme s sebou na prodej mutační papoušíčky šedokřídlé. Kromě nás nabízelo na burze papoušíčky šedokřídlé ještě asi 10 chovatelů. Převažovali přírodně zbarvení a také několik mutačních ptáků. Nám se podařilo prodat asi třetinu z nabízených ptáků a došlo i na výměnu ptáků do chovu.

Dále byli několika chovateli nabízeni papoušíčci žlutolící a brýlatí.

Naše celkové dojmy z burzy byly smíšené. Spokojení sjme byli s kulturou prodeje. Čisté bodovačky ostře kontrastovaly s přeplněnými a trusem zněčištěnými přenoskami na burzách v Česku. Také prostorově je burza ve Straubingu velmi dobře řešená se širokými uličkami a metrovým odstupem od vystavovaných ptáků.

Nespokojení jsme byli s přehlížením ze strany některých Němců a s celkově malým prodejem. Takže si příště návštěvu Straubingu dobře promyslíme.

Současně s návštěvou burzy jsme si předem dohodli  návštěvu u chovatele papoušíčků Christiana Brünnera, který bydlí nedaleko Straubingu.

Christian má papoušíčky ve dvou místnostech nově postaveného chovného domu s dostatečným přístupem slunečního  světla. Papoušky chová po párech v 70 plastových klecích rozmístěných po obvodu chovných místností. Plastové klece mají vysouvací šuplíky a v nich písek, který Christian dvakrát týdně čistí prosetím přes síto.

V Christianově chovu jsme obdivovali papoušíčky šedokřídlé v mnoha barevných mutacích, z nichž některé jsme dosud na vlastní oči neviděli. Nadšení jsme byli z jeho agapornisů taranta v olivové mutaci a velmi vzácných agapornisů pullaris.

Jako každý chovatel má i Christian svůj osvědčený způsob péče o své opeřence. Papoušíčkům zajišťuje dostatečně čisté prostředí, krmí je směsí zrní pro střední papoušky speciál bez slunečnice, každý den jim podává naklíčené zrní se zeleninou a ovocem a v době odchovu vaječnou míchanici, kterou si sám připravuje.

Z návštěvy jsme odjížděli naprosto nadšení. Odvezli jsme si několik ptáků do chovu, které jsme zakoupili nebo vyměnili. Také jsme se dohodli na spolupráci při vyšlechtění nové mutace papoušíčků šedokřídlých.

 

Šedý fallow

Kobaltová straka

Straka

Mauve a tmavozelený

Mauve a tmavozelený

opalín

Modrý opalín

Christian a Pavel - výměna ptáků

Milan ... lepší vrabec v hrsti, nežli ...

Agapornis pullaris

Agaportis Taranta olivová mutace