Exota Olomouc

28.01.2012 20:18

FORPUS klub poprvé na EXOTĚ Olomouc

FORPUS klub se poprvé, necelý rok od svého vzniku, zúčastnil mezinárodní výstavy EXOTA Olomouc.  Členové klubu vystavovali papoušíčky šedokřídlé, brýlaté, vrabčí, modrohřbeté a žlutolící. Nejpočetnější zastoupení měli papoušíčci šedokřídlí a to nejen v přírodním zbarvení, ale i v patnácti barevných mutacích. Některé z vystavovaných mutací nebo modifikací byly v Česku vystavovány vůbec poprvé, protože jsou relativně nové a v Česku je chováno jenom několik málo exemplářů (například kobaltová a skořicová mutace u třech chovatelů). Dokonce byl vystaven i jeden pár papoušíčků vrabčích v mutaci misty DF. Ptáků v tomto zbarvení je v Česku a na Slovensku chováno sotva pět.

Většina vystavovaných ptáků byla umístěna v nových plastových bodovacích klecích zhotovených Miloslavem Víškem. Tyto klece v sobě spojují výhody dvou typů dosud používaných klecí a to kartonových jednorázových klecí použitých v bodovací části EXOTY a klasických dřevěných bodovaček. Plastové bodovací klícky jsou hygienické, dobře se udržují a zároveň jsou trvanlivé.  

Návštěvníci expozice obdivovali množství barevných mutací. Řada z nich viděla papoušíčky poprvé v životě a někteří si je pletli s andulkami. U expozice bylo vždy přítomno několik vystavujících členů Forpus klubu, kteří zájemcům poskytovali nejrůznější informace o chovu papoušíčků.

Součástí expozice Forpus klubu byla sestava chovných klecí vhodných pro malé papoušky a drobotinu. Byla zhotovena z bodovaného pletiva a sestávala ze závěsných drátěných boxů umístěných nad šuplíky. Každý z boxů byl osvětlený led diodami. Tato sestava klecí byla vystavena pro inspiraci ostatním chovatelům a představuje zajímavou alternativu ke klasickým dřevěným a plastovým regálovým klecím.

Účastí na EXOTĚ si Forpus klubu stanovil poměrně vysokou laťku. Je výsledkem obětavé práce několika málo členů, kteří na její uskutečnění museli vynaložit značné finanční prostředky. Expozice Forpus klubu nezapadla. Naopak byla vidět. Svědčí o tom i příznivé ohlasy návštěvníků výstavy a čestná cena za expozici, která byla Forpus klubu udělena pořadateli EXOTY. Je jen na členech Forpus klubu, jak se podobných akcí zhostí v budoucnu.

Všem organizátorům patří velké poděkování. Zejména Miloslavu Víškovi za zhotovení bodovaček a Peterovi Hokovi za propagaci - za to, že FOPRUS klub byl vidět. A samozřejmě také Martinovi Smrčkovi, Vlastimilovi Vlčkovi, Rostislavovi Vávrovi a Pavlovi Kubíčkovi.

 

Přátelské setkání v Hospůdce U Flóry

Na seminář Forpus klubu se dostavilo 15 účastníků, převážně členů Forpus klubu a přítomní nečlenové projevili po skončení zájem rozšířit členskou základnu.

Přítomným jsme sdělili zážitky ze zájezdu za chovateli do Holandska a Belige, kde jsme navštívili chovatele papoušíčků, burzu ve Zwolle a mezinárodní výstavu papoušíčků v Mechelenu. Martin Smrček přednesl svoji prezentaci o genetice v chovu papoušíčků.