Druhá návštěva u Christiana Brünnera

18.10.2012 21:19

V úterý 16.10.2012 jsme podruhé navštívili Christiana Brünenra. Shodou okolností jen pár dnů poté, co v Nové Exotě vyšel článek Martina Smrčka o naší první návštěvě začátkem tohoto roku. návštěva u Brünnera.pdf (501,8 kB)

Na návštěvu jsme odjížděli velmi natěšeni. Byli jsme zvědaví na nové odchovy a další barevné mutace papoušíčků. Avšak Christian nás, forpusáčkáře, trochu zklamal. Rozhodl se totiž svůj chov papoušíčků zrušit. V době naší návštěvy měl posledních asi 10 párů z původních 60 chovných párů. Prodal téměř všechny papoušíčky šedokřídlé, zcela všechny papoušíčky mexické, agapornise šedohlavé a taranta. Místo všech drobných papoušků začal budovat chovný kmen agapornisů pullaris. V letošním roce se mu podařil odchov 18 mláďat a k nim pořídil další nepříbuzné ptáky. 

Christian opustil původní záměry s odchovem pullarií ve vytápěných budkách, protože po návštěvě chovatelů těchto vzácných agapornisů v Belgii zjistil, že oni je takto nerozmazlují a odchovávají je při teplotách v Belgii obvyklých. Takže z hnízdní budky vyobrazené v časopise Nová Exota vypreparoval přepážky a vytápění. Celý prostor vyplnil korkovými bloky. Pullarie si v nich vyhloubí hnízdní dutinu. Před dalším hnízdění pokračují v hloubení kotliny, takže další hnízdní prostor je vždy na jiném místě, než ten předešlý. Pullarie krmí směsí zrnin pro neofémy do které přidává směs divokého zrní. Ptákům přidává míchanici vlastní výroby složenou z vaječné směsi, zeleniny a ovoce.

Od Christiana jsme koupili předem zamluvené 3 páry papoušíčků žlutolících a několik papoučíšků šedokřídlých v mutacích, kobaltová skořice, oliva, misty a zajímavé štěpitelné ptáky. Takže předem plánovaný účel naše návštěva nakonec splnila. K papoušíčkům žlutolícím původem z Holandska, Belgie a Francie, které už ve FORPUS klubu máme, jsme přidali ptáky z Německa a tím jsme obohatili náš chovný kmen. A samozřejmě si udělali velkou radost.

Pavel Kubíček