Burza Straubing

17.01.2011 21:31

V neděli 16.1.2011 jsem s několika přáteli chovateli navštívil ptačí burzu v německém Straubingu. Brzo ráno jsme vyjeli z Hradce Králové. Po cestě jsme nabrali ještě dva chovatele a hurá na 400 km dlouhou cestu. Do Straubingu jsme dojeli zhruba ve čtvrt na osm a to bylo pozdě. Burza oproti avizovanému začátku od sedmi hodin byla otevřena už v šest. A bylo to hodně znát. My přicházeli a jiní už odcházeli se zakoupenými ptáky v přepravkách.
Burza se konala ve veliké sportovní hale, kde je dvakrát do roka a jinak je v menších prostorech vedle této haly u parkoviště. Po zaplacení vstupného 5 EUR jsme vstoupili do velikého pěkně osvětleného prostoru asi dvakrát většího než v Přerově. Stoly jsou i tady poměrně dost daleko od sebe, ale při takové spoustě prostoru je i tady těsno. Po příchodu jsme se rozprchli každý za svými zájmy. Mě zajímali naši miláčci forpusové. Měl jsem v úmyslu koupit papoušíčky vrabčí, kterých je u nás poměrně málo a sehnat chovné páry je skoro nadlidský úkol. Viděl jsem je u dvou chovatelů tak jsem nemohl váhat. První byl mladý chovatel z Německa. Po dotazu na cenu mně uzemnil částkou 220 € a to bych řekl že je dost. Poděkoval jsem mu a šel dále. O tři řady byl další vystavující chovatel a i ten měl pěkné ptáky. Po chvíli jsme se dohodli na ceně 100 EURo za pár. A ihned putovali brabčáci do přepravky. K ptákům byli automaticky všechny dokumenty, tak jak v Německu běžné.Tento chovatel měl i pěkné šedokřídlé a žlutolící.
Viděl jsem zde i pěkné brýlaté. Nejčastěji byli z papoušíčků nabízení šedokřídlí a to v mnoha barevných mutacích .
Jinak na burze bylo poměrně velké množství drobotě, ale jenom v běžných druzích. Bylo tam i hodně kanárků a evropské divočiny.
Papoušci byli zastoupeni až na velké skoro vším a v mnoha barevných mutacích. Myslím že každý sehnal co sháněl, alespoň co jsme se bavili po burze u kafe.
V neposlední řadě zde byli zastoupeni hmyzožraví a plodožraví ptáci. Těch nebylo mnoho, ale vybrat si také mohl každý. Mě zaujala Kruhoočka a Timálie čínské.
Co jsem postrádal, byla hrabavá drůbež, křepelky, bažanti a doprovodný prodej. Prodejců krmiva a dalších potřeb zde bylo velmi málo. Jedním slovem tři a to je na tolik návštěvníků málo.
Na závěr bych řekl:“Burza jak má být“. Mě se líbila více jak v ve Zolle, ale to už nechám na posouzení ostatních chovatelů návštěvníků.

Miloslav Víšek